Depresszió tüneteinek csökkentése

Depresszió esetén érdemes nem önmagában a gyógyulásra, mint kifejezésre koncentrálni, A „gyógyult” szónak ugyanis nagyon sok értelmezése van. Mást jelent a köznyelvben, mást az orvosi gondolkodásban és megint mást a tudományos kutatások során. Érdemes inkább a „tünetmentesség” kifejezést használni.
A depresszió kezelését szükséges tovább folytatni a „már jól vagyok” (panaszmentes) állapot elérését követően is. Amikor elmúltak a depresszív tünetek, jó a páciens hangulata, tiszta a gondolkodása, újra aktívnak érzi magát, képes mosolyogni, örülni, jól alszik. Ez az állapot az, amikor már több szempontból tünetmentes, de még nem gyógyult.
Habár a tünetmentesség az egyik legerősebb érzés egy betegségből történő kilábalás során, az orvosi értelemben vett „gyógyult” állapot jóval összetettebb kérdés. Mondhatjuk úgy is, hogy akkor beszélhetünk gyógyulásról, amikor a depresszió lelki és biológiai háttérfolyamatai teljesen megszűntek.
A páciens akkor tekinthető teljesen gyógyultnak, amikor tünetmentessége már legalább 4-5 hónapja fennáll. Ilyenkor már igen nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy a depresszió kialakulásában szerepet játszó agyi-lelki folyamatok elhalványultak, majd megszűntek. Éppen ezért mindig szem előtt kell tartani, hogy a „jól vagyok” állapota a tünetmentesség, amikor pedig a depresszió már hosszú ideje nem tér vissza, akkor mondhatjuk köznyelvi szempontból, hogy „meggyógyultam”.

bezárás