Mit tudok tenni magamért? Olvassa kritikus szemmel az internetes tartalmakat!


A hiteles információk begyűjtésének fontosságáról már az előző bejegyzésemben is olvashatott, és továbbra is csak nyomatékosítani tudom, hogy milyen fontos a félreinformálás elkerülése, a pszichoedukáció saját állapotával kapcsolatban!

 

Az interneten megjelenő írásokat kritikus szemmel kell megválogatnunk, hiszen amíg egy jól megválasztott könyvet vagy folyóiratot nehéz rosszul értelmezni és kicsi a valószínűsége, hogy rossz irányba terelné Önt, addig az interneten a komoly szakirodalmi cikkektől a bulváron át, a különböző “szekták” és „sarlatánok” által közölt tartalmakig mindent megtalál.

Ezek közül kiválasztani a megfelelő, hiteles és biztonságos tartalmakat, komoly fejtörést okozhat.

Több „személyiségteszt” és „intelligencia teszt” található a web-oldalakon, melyek jobb esetben a szórakoztatást, rosszabb esetben akár valamilyen szervezetbe, szektába való beszervezés célját szolgálják. Aktuális példa a kamasz olvasók érdeklődését megcélzó Kék Bálna, aminek már ellenkampánya is megjelent: a Zöld Elefánt. Így ha még nem hallott a fenti állatokról, kérem inkább a Zöld Elefántnak nézzen utána!

 

Felmerül a hitelesség és a tiszta keretek kérdése. Számomra az is elfogadható, ha valaki jóshoz fordul, hiszen ha ebben hisz és ez segíti, ám legyen! De csak addig, amíg a jós jósol. A gondok akkor kezdődnek, amikor egy jós azt állítja, hogy pszichoterápiát végez.

 

Az internetes tartalmak böngészésénél is akkor kell igazán figyelnie, amikor átvezetik valamilyen szolgáltatáshoz ami önmagában természetes, hisz ez egy nagy reklámfelület is. Azonban, ha kiszámíthatatlan, szakmailag megalapozatlan háttérrel, például műkörmösből kétnapos “pszichoterapeuta” tréningen átképződött “szakemberek” kínálnak komoly pszichiátriai zavarokkal kapcsolatban gyors és fájdalommentes megoldást… nos, akkor kezdjen el gyanakodni! – hiszen, ez nagyon veszélyes. Veszélyes, mert olyannal kezeltetni magát, aki megszerzett tudás, tapasztalat és szakmai keretrendszer nélkül két nap alatt lett “pszichoterapeuta”, hazárdjáték. Ugyan, ha szerencséje van, “pszichoterapeutájának” a kétnapos képzés előtt már volt egyéb más képzettsége és tud Önnek segíteni vagy legalább nem árt; ha nincs szerencséje, akkor akár további traumákat is okozhat. Gondoljon bele! Random módon az utcán sem megy oda csak úgy egy vadidegenhez, azzal a kéréssel, hogy húzza ki a fájós fogát! Inkább elmegy egy rendelőbe a fogorvoshoz.

 

Végül egy példa a megbízható és szakmai háttérrel rendelkező tartalomra:

http://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/betegellatas-es-szakmai-profilok/psziches-zavarok-rovid-leirasa-2/hangulatzavarok/depresszio/

lelki egészség depresszió alapismeretek megoldásmymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.05.09. 19:16


mymoodpro program