Katonadolog!


Egy igazi férfi nem panaszkodik, nem sír, nem lelkizik! Na jó, lelkizhet, de inkább csak a barátnője, felesége, anyja, lánya érzelmi problémáinak megbeszélésekor. Mert úgy egyébként, legyen elég erős saját nehézségeinek önálló megoldásához vagy – ha az nem megy – az elviseléséhez. Röviden: legyen hős!

Ez természetesen egy leegyszerűsített képlet a férfiakkal szembeni elvárásokról, és nem mondom, hogy mindenki így gondolkozik, de mégis az a tapasztalatom, hogy valahogy természetesebbnek tartjuk, ha nők beszélnek, beszélgetnek az érzelmeikről, és a lelkiállapotukról. Valljuk be, nehéz elképzelni, amint a férfiak egy jó sörözés közben felteszik egymásnak a kérdést: „És egyénként, hogy vagy lelkileg?” Vagy akár sörözés nélkül...

Hogyan nehezíti meg ez a „képlet” a depressziós férfiak és hozzátartozóik számára a betegség felismerését, elfogadását, a segítségkérést? Ha valaki – adott esetben egy férfi – korábban úgy élte az életét, hogy az érzéseire, belső történéseire nem nagyon figyelt (nem lelkizett), akkor már önmagában az is nagy trauma lehet számára, hogy ezeket többé nem tudja háttérbe szorítani, mert egyre jobban meghatározzák a mindennapjait. A következő megpróbáltatás pedig az, hogy mindezt el is kell mondani egy ismeretlen szakembernek. Ez annak lehet különösen nehéz, aki a problémák „kitárgyalását” szégyellnivaló gyengeségnek („semmirevaló panaszkodásnak”) tartja. Csalódik önmagában, emiatt tovább csökken az önértékelése, ami a depresszió következtében már eleve sérült.

Még egy gondolat, a hozzátartozók szemszögéből. Feleségek mesélték, hogy amikor férjük a depresszió következményeként egyre kevesebbet vállalt a család körüli teendőkből, akkor bizony az asszonyok első reakciója a csalódottság, elégedetlenség volt. Néha valóban megjelent bennük a kisördög, ami azt súgta, hogy más férje bezzeg erős, bírja a terheket cipelni, és soha nem hárítja a feleségére a feladatokat. Először ezzel az érzéssel kellett megbirkózniuk, és csak utána tudták őszintén támogatni férjüket a segítségkérésben és a gyógyulásban.

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.05.08. 15:25


mymoodpro program