Ez depresszió lenne? Szerintem csak elkényelmesedtél!


A gyerekemen viszkető hólyagok vannak, valószínűleg bárányhimlős, viszem a rendelőbe. Fáj a fülem, lázam van, megyek az orvoshoz. Vannak tünetek, amikor teljesen egyértelmű, hogy betegek vagyunk, és néha még a diagnózist is azonnal meg tudjuk mondani, mi magunk is. Nem késlekedünk szakemberhez fordulni, kiváltjuk a gyógyszereket, beszedjük, várjuk a gyógyulást. Ilyen az élet.

Bonyolultabb a helyzet, ha családtagunk, vagy ismerősünk depressziós. Nem ilyen könnyű felismerni, mert a különböző tünetek nagyon eltérő változatokban jelentkezhetnek az egyes embereknél. Attól függően, hogy melyek azok, amik erőteljesebben vannak jelen a tünetegyüttesben, más és más lehet a betegek viselkedése, gondolkodása, teljesítménye, emberi kapcsolatainak alakulása.

Szinte mindenkinek van egy többé-kevésbé határozott képe a depressziós emberről. Kialakulhatott ez olyan információk alapján, amiket olvasott valahol, filmben látott, valaki mesélte, akinek ismerőse, vagy ő maga ebben a betegségben szenvedett. Vannak, akik személyesen is érintettek voltak már korábban, így „belülről” élték meg ezt az állapotot. És mégsem biztos, hogy felismerjük a hangulatzavart másoknál, akik a hozzátartozóink, barátaink, munkatársaink.

Hogy is van ez? Hogyan nehezíti meg ez a bizonyos, kialakult kép, hogy egy másfajta megjelenési formában is azonosítani tudjuk a betegséget? Ha azt gondoljuk, hogy a depressziós ember mindig otthon ül, nem csinál semmit, és alig hallani a hangját, akkor ingerlékeny, elégedetlen, sokat hezitáló munkatársunkat egyszerűen csak „kötekedőnek” minősíthetjük. Vagy éppen „energiavámpír” barátnőnkre vagyunk kiakadva, aki napjában többször felhív minket, és ugyanazt a problémáját mondja el századszor, dühösen hibáztatja az egész világot (véleményünket pedig elengedi a füle mellett), miközben szívesen segítenénk egy olyan „rendes” depressziósnak, aki borús gondolatai miatt szomorkodik otthon.

Miért fontos tudnunk mindezt, és elkerülni a sablonos gondolkodást a depresszió megjelenési formájáról? Mert, ha időben felismerjük egy bizonyos, megváltozott viselkedés hátterében a betegséget, akkor segíthetünk abban, hogy a terápia minél előbb elkezdődjön, megértésünkkel, és őszinte elfogadásunkkal pedig valódi támaszt jelenthetünk a gyógyulás során.

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.04.28. 12:16


mymoodpro program