Családomnak bűntudata van attól, hogy depressziós lettem


Nem csak a családban, de társadalmi szinten, sőt még a kezdő szakemberek fejében is él egy csomó rossz beidegződés, közhely a depresszióval kapcsolatban. Gyakran halljuk, az “úri huncutság” kifejezést, ami valamely összekacsintó, komolytalan helyzetet feltételez, pedig éppen ellenkezőleg, nagyon is komoly zavarról van szó.


Dr. Belső Nóra pszichiáter könyvének Depresszió “Betegség vagy úri huncutság” alcím választása is utalhat erre. A könyv a megismerés és a tudás fókuszával, rendkívül közérthetően és érzelemgazdagon mutatja be mit él meg Ön, aki depresszióval küzd. Mit él meg a környezete, családja. Érdemes ehhez hasonló, szakmailag magas színvonalú, de mégis olvasmányos irodalmat hozzátartozója kezébe nyomni.

A családjában, a környezetében, valamint terápia során a pszichoterapeutában a depressziója erős érzelmeket (dühöt, reménytelenséget) és a megmentésére irányuló erős késztetést is kiválthat.

Jó, ha tudatosítja Ön is és a környezete is, hogy ez egy érzelmileg megterhelő helyzet, amivel meg kell küzdeniük, aminek első lépése a megismerés. Sem a nehézségek elbagatellizálására, sem azok katasztrofizálására nincs szükség: egy gyógyítható pszichés zavarról van szó, amivel bizony dolgozni kell.


A család egy rendszer, amiben olyan negatív folyamatok indulhatnak be, ami mind Önnek, mind környezetének nagyon megterhelő lehet. Például a megélt düh hatására pont akkor utasíthatják el, amikor úgy érzi a legnagyobb szüksége van a támogatásra. Fontos tehát az őszinte kommunikáció, lehetőség szerint az érzelmek közlése, szükségletek kifejezése. A folyamatok tudatosításában hozzátartozója is kérhet segítséget szakembertől, hozzátározói csoporttól. A családnak is meg kell tanulnia, hogy az odafordulás, türelem és a szélsőségektől és játszmáktól mentes kommunikáció a felépülés útja.

lelki egészség depresszió támogatás családmymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.04.27. 14:22


mymoodpro program