„Majd elmúlik, ha nem fáj!”


Hogy vagy? – kérdezem ismerősömet, mire ő így válaszol: Ne is kérdezd! Ma egész nap depressziós vagyok.

A rosszkedv nem egyenlő a depresszióval.  Ezzel persze nem mondtam újat, hiszen ez nyilvánvalónak tűnik, de néha mégis nehéz különbséget tenni. Főként a két állapot közti határzónában.  Meddig rosszkedv, és honnan depresszió?

Olyan az élet, hogy van, amikor pocsékul érezzük magunkat. Egy veszteség, csalódás, vagy kudarc után a szomorúság, sírás, befelé fordulás, elbizonytalanodás, pesszimista gondolatok, „semmittevés” egyáltalán nem tekinthető rendellenesnek, nem is kell tőle megijedni. Sőt, ez a bizonyos ideig tartó rosszkedv az egészséges érzelmi működés megnyilvánulása is lehet, ami az említett esetekben természetes, és előre visz.  Ha hozzátartozónk nyugdíjba megy, és emiatt kissé letörtnek tűnik, akkor még nem kell riadót fújni az első héten.

Mikor kell riadót fújni? Mikor gyanakodjunk depresszióra? Ha az említett tünetek (érdeklődés, aktivitás és öröm elvesztése; energiátlanság, levertség, önértékelés csökkenése, bizonytalanság, feszültség, ingerlékenység, negatív gondolatok) által befolyásolt állapot hetek óta fennáll, rögzül, egyre negatívabb hatást gyakorolva a mindennapi életvitelre. Néha sejthető, hogy mi váltotta ki a hangulatzavart, néha viszont észrevétlenül – látszólag ok nélkül – alakul ki. Ha családtagunk gondolkodása és a viselkedése tartósan megváltozik, és emiatt kezd elszigetelődni, akkor már nem csak rosszkedvről lehet szó, és ajánlatos minél előbb felkeresni egy szakembert.

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.04.26. 19:49


mymoodpro program