Hogyan mondjam el barátaimnak, családomnak, mi bajom van?
Az Önhöz közelállók bizonyára már érzékelték, esetleg jelezték is Önnek, hogy valami megváltozott. Nem úgy viselkedik, nem olyan a hangulata, mint korábban volt. Mivel a szeretteiről és családjáról van szó, akik az elsődleges támaszai lehetnek, biztos, hogy van közös kiindulási pont, ahonnan indíthatja a beszélgetést.

Érdemes úgy készülni erre a beszélgetésre, hogy felteszi magában a következő kérdéseket:

      Mi történt? Hogy kezdődött a betegsége, mit érzékelhetett belőle a családja? Például: “Tudod, amikor a karácsonyi vacsoránál olyan dühösen reagáltam és felkaptam a vizet, hogy elfogyott a kedvenc diós bejglim és dühömben azt vágtam a fejedhez, hogy nem jelentek neked semmit, a mögött már a depresszióra jellemző negatív gondolataim voltak.”

      Hogy érintette ez Önt, mit érzett, amikor ezek történtek?

      Mire van szüksége ahhoz, hogy felépülése minél sikeresebb legyen? Miben tudnak segíteni akár érzelmi, akár gyakorlati oldalról? Lehet, hogy ez Önnek óriási segítség, nekik pedig egyszerű apróság. Például könnyebben szánja rá magát egy közös programra, ha nem kell egy órát utaznia a barátokhoz, hanem meg tudnak állapodni, hogy egy-két alkalommal ők jönnek látogatóba, aztán egy köztes helyen találkoznak.

Miután saját részét megosztotta családjával, barátaival érdemes meghallgatnia, hogy őket hogyan érintették korábbi viselkedései és hogyan érzik most magukat, hogy beszélt nekik állapotáról.

Lényeges tehát, hogy igyekezzen kifejezni érzéseit, szükségleteit, kéréseit és hallgassa meg hozzátartozóit, amikor erre reagálnak!

lelki egészség depresszió kapcsolatok segítségkérés támogatásmymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.04.24. 23:30


mymoodpro program