Doktornő! Beszélhetnénk?


Amikor bizonyossá válik, hogy valaki depresszióban szenved, akkor általában a családja megpróbál segíteni a gyógyulásban is. Az esetek nagy részében a hozzátartozókban is megjelenik az a szándék, hogy beszéljenek a kezelőorvossal. Jellemzően két kérdés szokott felmerülni ilyenkor: Mit mondjak el? Hogyan mondjam el, négyszemközt, vagy a beteg előtt?

Az első kérdésre viszonylag egyszerű a válasz. Minden információ nagyon fontos, ami az általuk is észlelt változásról szól. Hogyan alakult át a beteg ember viselkedése? Csendesebb lett-e, vagy éppen indulatosabb? Negatívabb-e mostanában a gondolkodása? Gyanakvóbb, bizonytalanabb-e? Nehezére esik-e dönteni, sokat hezitál, vagy közömbös, mint akit semmi sem érdekel? Milyenek az érzelmi megnyilvánulásai? Mennyire volt aktív korábban, és milyen most? Hízott-e, fogyott-e, vannak-e gondjai az alvással? Megjelent-e valamilyen furcsaság a magatartásában? Minden fontos lehet, ami más, vagy másként történik, mint korábban. Az is lényeges, hogy mikor kezdődött a változás. Esetleg volt-e korábban hasonló időszak, ami aztán magától rendeződött?

A második kérdéssel kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy a családtagok nagyon gyakran tartanak a közös beszélgetéstől. Meglepő volt számomra, hogy milyen sokan szerettek volna a beteg „háta mögött” találkozni, és beszélni az orvossal. Ennek általában kettős oka volt. Egyrészt féltek attól, hogy megbántják hozzátartozójukat, ha a negatív dolgairól beszélnek, és ezzel még jobban eltávolodnak egymástól, másrészt (titokban) úgy vélekedtek, hogy a beteg igenis tehetne többet magáért, csak nem akar. Éppen ezek miatt a (téves) feltételezések miatt biztatok én mindenkit a közös beszélgetésre. A szakember jelenlétében és irányításával történő kommunikáció ugyanis segíti egymás, és a betegség jobb megértését, ezáltal csökkenti a szorongásokat, növeli az egymás iránti bizalmat, és az összetartozás biztonságát.

lelki egészség depresszió megoldás támogatás terápiamymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.04.15. 17:53


mymoodpro program