Aki kiváncsi, hamar megöregszik?


Ez a bejegyzés nem az öregedésről, hanem kíváncsiságának felébresztéséről és ennek a muníciónak a bevetéséről szól a depresszió elleni harcban.

A depressziós tüneteket több csoportra osztjuk: érzelmi, motivációs, kognitív, viselkedéses és szomatikus tünetekre. Továbbá, mindezeknek van egy szociális kontextusa, amint megjelennek a társas kapcsolatokban. Környezetétől valószínűleg gyakrabban kap ezekre visszajelzést, de természetesen önmagával való viszonyában, saját magáról, az „én”-jéről való gondolkodásban is felfedezhetőek a negatív gondolatok, amik aláássák aktivitását a mindennapokban. A passzivitás végeláthatatlan és lehúzó tengeréből nehéz az elmozdulás.

Korábban említettem, hogy az örömtelenségből a hála, a passzivitásból a kíváncsiság felébresztése egy-egy lehetséges kiút.

Hogyan legyen újra kíváncsi? Gondolja át, hogy korábban mik voltak azok a tevékenységek, amik örömet okoztak, mi az, ami foglalkoztatja? Szeretett rajzolni, táncolni, hangszeren játszott, focizott? Régóta tervezi, hogy elkezd edzőterembe járni? Kezdje el, kicsi lépésekkel. Semmi nem jut eszébe? Nyomtasson ki az internetről egy mandala kifestőt, vásároljon magának egy csomag színes filctollat és kezdjen neki! A színek, az elmélyülés és a tevékenység kimozdítja a passzivitásból és pozitív visszacsatolást ad.

És ne feledje, haladjon kis lépésekkel, értékelve ezek eredményeit!

lelki egészség depresszió alapismeretek megoldásmymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.04.15. 17:54


mymoodpro program