Akarsz róla beszélni?„A barátnőm depressziós lett. Totál kész van. Elmegyek hozzá, dumcsizunk egyet, talán jobban lesz.” Vannak elméletek, melyek szerint a nők lelkileg azért egészségesebbek, mert kevésbé fojtják el a problémáikat, mint a férfiak, ugyanis a barátnői kapcsolatokban több lehetőségük van a nehézségek és a szenvedés „kibeszélésére”.

Működik ez depresszió esetén is? Az a tapasztalatom, hogy bizonyos esetekben igen, valóban segíthet a baráti beszélgetés. Legelőször is azért, mert csökkenti a betegség okozta elszigetelődöttség és elveszettség érzését. Van valaki, aki meghallgat, és – ami nagyon fontos – megért engem. Nem vagyok, és nem leszek egyedül, számíthatok rá, törődik velem. Bármi történjen, biztonságban vagyok.

A következő lényeges dolog: a szégyenérzet csökkenése. Mindannyian átéltük már, milyen nehéz arról beszélni („vallani”), amiben hibáztunk, amit nem tudtunk jól csinálni, vagy sehogyse tudtuk csinálni, pedig kellett volna. Elmondani, hogy nem voltunk képesek jól dönteni, sőt egyenesen rosszul döntöttünk, és kudarcot vallottunk. Aztán, ha elszánjuk magunkat, és „beismerjük” ezeket egy beszélgetés során, akkor jön a nagy meglepetés: nem dől össze a világ! A barátnőm továbbra is szeret engem, és még az is kiderülhet, hogy vele is történt már hasonló, és azt az érzést is ismeri, ami annyira kínoz engem. Felszabadító élmény annak megtapasztalása, hogy a baráti kapcsolatba beleférnek gyengeségeink, betegségünk is.

Fontos megemlíteni még, hogy a depressziós embernek gyakran vannak kavargó, „pörgő” gondolatai a nehézségeivel kapcsolatban, amik folyton csak ismétlődnek, de nem jutnak sehova. Nem tud szabadulni a problémától, de a megoldáshoz sem kerül közelebb. Ebben is segíthet egy beszélgetés, amikor ezeket a száguldó gondolatokat szavakba merevítjük. A kimondott mondatok valamiféle rendet teremthetnek a káoszban, könnyebb felismerni és kiválasztani azokat, amik aztán valóban előbbre vihetnek. A gyógyulás felé.

lelki egészség depresszió kapcsolatok támogatásmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.04.17. 19:15


mymoodpro program