Lassan járj, tovább élsz!


Sokszor tapasztaltam már, hogy a depressziós ember számára az első találkozás a pszichiáterrel óriási megkönnyebbülést hoz. Egy megbízható és tapasztalt szakembertől reményt kap arra, hogy van segítség, és meg fog szűnni az a lelkiállapot, amiben annyira szenved. A reménytől erősebbnek érzi magát, és elhatározza, hogy a gyógyszerszedés mellett ő maga is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy visszakapja régi önmagát. Próbál nyitottabb, aktívabb lenni, több programot is szervez magának, amikhez eddig nem volt se kedve, se ereje.

Ilyenkor kell óvatosnak lenni, mert ez a kezdeti lendület csalóka. Nem biztos, hogy háromnapos hosszú hétvégére kell menni a barátokkal, vagy kétnapos önsegítő tanfolyamra kell jelentkezni. Az energiaszint, és a terhelhetőség még mindig alacsony, könnyen kudarcba fulladhat egy ilyen nagy elhatározás, és a csalódás újra az oly jól ismert önértékelési problémákat és szégyenérzetet hozza vissza.

Még a korábbi rendszeres sportolást, vagy színházba járást is érdemes apró lépésekkel kezdeni. A több kilométer futás helyett kezdetben elég lesz csak a töredéke, és csak akkor érdemes emelni az adagot, ha valóban örömet okoz. Színházban pedig rövid, könnyen emészthető darabot válasszunk, jó barát társaságában.

A gyógyulást nem lehet és nem szabad siettetni, önmagunkkal szembeni elvárásainkkal ne tegyük túl magasra a lécet! Ne feledjük el, hogy a kis célok nem kevésbé értékesek, és azokat könnyebb elérni.  

lelki egészség depresszió alapismeretek megoldás gyógyulásmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.04.11. 11:53


mymoodpro program