Szedd össze az akaraterődet!Információban gazdag világunkban szinte mindenki hallott már valamilyen összefüggésben a depresszióról, és ismerni, érteni véli. Sok esetben attól sem riadunk vissza, hogy kéretlenül diagnosztizáljuk barátainkat, ismerőseinket, és természetesen megpróbálunk segíteni rajtuk. Gyakran éppen ez az, ami megnehezíti azoknak a helyzetét, akik ezzel a betegséggel élnek.

A depressziós ember általában észleli önmagán a változást, és ez szorongást okoz számára. Érzi, hogy nem olyan, mint régen, és nem olyan, mint mások. Előfordulhat az is, hogy olyan félelmei vannak: fokozatosan elveszíti önmagát. Érdeklődése beszűkül, már nem köti le az olvasás, nem nézi kedvenc sorozatait, nem csinálja a hobbiját, a társasági eseményeken, baráti összejöveteleken kívülállónak érzi magát, akit egy láthatatlan fal választ el a valóságos emberektől és érzelmektől. Sorra lemondja azokat a programokat, amiken korábban szívesen részt vett, miközben saját viselkedését és érzéseit bűntudattal, veszteségként éli meg, és ez fokozza szenvedését.

Általában ez az „eltávolodás” az, ami feltűnik a családtagoknak, barátoknak. Megtörténhet, hogy néhányan sértve érzik magukat, és ennek hangot is adnak, a legtöbben azonban azzal próbálnak segíteni, hogy átveszik a programszervező szerepet. Elmondják ötleteiket, és naponta többször is érdeklődnek, hogy hányat sikerült kipróbálni. Hiszen ehhez – szerintük – semmi más nem kell, csak egy kicsit összeszedni az akaraterőt, és elindulni. De éppen ez az, ami egy depressziós embernek nagyon nehéz. Szeretne aktívabb lenni, és megfelelni az elvárásoknak, de ez nem könnyű. Az, hogy nem tud megtenni mások által egyszerűnek vélt cselekvéseket, fokozhatja szégyenérzetét. Fontos ezt megértenünk! Ha igazán segíteni szeretnénk, akkor legyünk türelmesek, és biztosítsuk őt arról, hogy olyannak fogadjuk el, amilyen.

lelki egészség depresszió alapismeretek támogatásmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.04.02. 13:44


mymoodpro program