Mi a jó válasz arra kérdésre, hogy érzem magam?
Elsőként szeretném leszögezni, véleményem szerint nincsenek örökérvényű és mindig jó válaszok. Úgy gondolom, a világ sokkal színesebb annál, mint hogy fekete-fehér válaszokat adjunk.

A jó válasz, legyen egy “elég jó válasz”... az elég jó anya fogalom analógiájára értve:

”Az elég-jó-anya nem egy tökéletes gondozó, hanem sokkal inkább olyan valaki, aki aktívan képes alkalmazkodni csecsemője szükségleteihez, majd ezt a csecsemő igényeinek megfelelően képes fokozatosan csökkenteni.[i]

Ha egy csecsemőnek tekinti belső énjét, már érti is, mire gondolok. Tanuljon így viszonyulni a helyzetekhez, a kérdezőhöz és elsősorban mindig önmagához!

Előállhat olyan helyzet, amiben úgy érzi, csak illendőségből találja meg a kérdés és szinte meg sem várja a kérdező a választ. Ilyenkor az asszertív és önazonos kommunikáció elsajátítása segíthet. Mondhatja például: “Köszönöm, sok minden zajlik most bennem és szívesebben beszélnék másról. Te hogy vagy?”

 

Egy közeli barát, családtag őszinte érdeklődését viszont érdemes kihasználni. Igen, bizonyára nehéz lesz az elején. Honnan is kezdje? Fejezze ki az érzéseit vagy azok hiányát?

Úgynevezett énközléseket használva, és ha képes rá szükségleteket megfogalmazva próbáljon válaszolni. “Úgy érzem kiüresedtem, nincs kedvem semmihez. Szükségem lenne nyugalomra, ugyanakkor gyakran magányosnak érzem magam. Szükségem lenne arra, hogy gyakrabban beszélgessünk.”

Ha pedig a kérdés a kezelőorvosától, vagy pszichológusától érkezik, ragadja meg az alkalmat és mondja el minél részletesebben panaszait!

 [i] Winnicott, D. W. (2004). A kapcsolatban bontakozó lélek: Válogatott tanulmányok. Budapest: Új Mandátum.

 

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.03.31. 13:40


mymoodpro program