Cetlik


Emlékszem egy asszonyra, aki ült velem szemben a fotelban, előrehajolva, arcát a két tenyerébe temetve, és keservesen sírt. Rettenetesen meg volt rémülve, hogy Alzheimer betegsége van, és teljesen le fog épülni az agya.  Mindig is büszke volt ugyanis az eszére, arra, hogy bármit meg tud jegyezni, mert „nagyon jó feje van”. Számára a depresszió legijesztőbb tünete az volt, hogy feledékennyé vált.

Először arra figyelt fel, hogy bevásárlásnál mindig lemarad valami. Kezdetben nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget, elhatározta, hogy sokkal jobban fog figyelni, de úgy sem sikerült, és valamit rendszerint elfelejtett. Listát hiúságból nem akart készíteni, de egy idő után belátta, hogy szükséges. Elmesélte, hogy milyen nehéz volt ezt megélnie, téblábolt a boltban a polcok között, és nagyon haragudott önmagára a „bénasága” miatt. Az újabb emlékeztető cetliket a munkahelyén kellett készítenie, mert ott is megjelentek az első bakik. Elfejtett határidőket, nem talált meg iratokat, összekevert dossziékat, kapkodnia kellett, egyre nagyobb lett a rendetlenség az íróasztalán, és valahogy a fejében is összezavarodtak a dolgok. Szüksége volt valami információra, és egyszerűen nem emlékezett rá. Mintha egy lyuk lett volna az agyában az információ helyén. Ekkor rémült meg igazán: lassan le fog épülni szellemileg! Attól félt, hogy mások is észreveszik, mennyit hibázik, és kirúgják. Szinte semmi másra nem tudott gondolni, a gondolatai mindig ekörül forogtak megállíthatatlanul, egyáltalán nem tudott koncentrálni. Pár perce elhangzott beszélgetések is kiestek a fejéből, és néha arra sem emlékezett, hogy egy kérdést már feltett röviddel azelőtt. Ekkor fordult orvoshoz a demenciától való félelmében.

Ez az asszony is, mint sokan mások, kissé megkönnyebbült, amikor a kezelőorvosa elmagyarázta, hogy a feledékenység és a koncentrálási nehézségek a depresszió tünetei közé tartoznak, és a gyógyszeres terápiától javul majd a helyzet. De azt hiszem, igazából akkor nyugodott meg, mikor a depresszióval együtt a cetlik is eltűntek az életéből.

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.03.27. 13:30


mymoodpro program