Saját megváltozottság érzése


Elvesztette az öröm képességét? Korábban a társaság központja volt? Most semmihez sincs kedve és sorra mondja le a baráti összejöveteleket? Megváltozott volna?

Nem. A gondolkodása és a viselkedése változott meg, amik aztán hatással voltak a szociális kapcsolataira, észlelésére. És a kör lassan bezárul.

Miről is van szó? Nézzünk egy konkrét példát: elkezdi úgy érezni (és gondolni!), hogy kollégája az értekezleten azért illette szúrós kritikával, mert Ön lusta és nem végzi jól a munkáját. A kollégára innentől kezdve nem köszön rá reggelente és nem megy le ebédelni, mikor ő ott van. Mivel a kolléga a többiekkel együtt ebédel, máris kizárta magát a társaságból. Máris gondolhatja úgy, hogy a munkahelyén nem szeretik Önt, lenézik, kiutálják. Könnyen jöhet a következtetés, hogy Ön megváltozott, és emiatt kollégái körében kegyvesztett lett. Közben, ha visszafejti a szálakat, mi van mindezek mélyén: egy negatív gondolat, illetve az alatta megbúvó diszfunkcionális attitűdök (köztes hiedelmek), még mélyebben pedig a maladaptív sémák (alaphiedelmek).

A depresszió áthatja a személyiséget, az egész világlátását negatívan átszínezi, olyannyira, hogy kutatások kimutatták, a depressziós személyek az arckifejezések közül a negatívak felismerésére kihegyezettebbek, erőteljesebb a készségük ennek felismerésére, hamarabb érzékelik a negatívakat, valamint a semleges kifejezéseknek is nagyobb eséllyel tulajdonítanak ilyen tartalmat.

Hangsúlyoznom kell, hogy ez a hatás a depresszióhoz tartozik, nem Önhöz! Az ördögi körbe be lehet avatkozni, ki lehet mozdulni belőle. A depresszió kezelhető.

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.03.24. 18:19


mymoodpro program