Az élő fába is


A depresszió tüneteitől mindenki szenved. Az is, aki átéli, és általában a környezete, szerettei is. Az egyik ilyen tünet az ingerlékenység. A depressziós ember számára alapvetően nem egyszerű a mindennapok eseményein végigküzdeni magát. Az energia kevés, a motiváció semmi, az érzelmek tompák. De nem így az ingerlékenység! A legváratlanabb pillanatokban is képes előtörni, egy ártatlan helyzet is kelthet érthetetlenül heves indulatokat. Lehet, hogy ez megmarad a dühös gondolatok, és a fokozódó belső feszülés szintjén, de az is előfordulhat, hogy heves kitörés lesz a következménye. Ijesztő lehet, ha valaki azt érzi, hogy képtelen kontrollálni a viselkedését, és még ráadásul meg is bántja azokat, akik nem tehetnek semmiről.

A környezet valóban meg is bántódik kicsit, de legfőképpen azt nem tudják eldönteni, hogy mi a helyes hozzáállás ebben az esetben. Tudják, hogy egy betegségről van szó, de ugyanakkor azt is érzik, hogy nem mindent lehet eltűrni, vagy elviselni. Esetleg ők is megpróbálnak távolságot tartani, ami növeli a beteg ember elszigetelődését, és az ebből eredő szorongásait, bűntudatát. Mint általában, ilyenkor is segíthet, ha megpróbáljuk megbeszélni, hogy kiben, mi megy végbe. Ha másként nem megy, a kezelőorvos vagy pszichológus segítségével.

Egy középkorú férfi mesélte el nekem, hogy évekkel később jött rá: válásának valójában a kezeletlen depressziója volt az oka. Eltávolodtak egymástól a feleségével, és állandó ingerültsége miatt a párja azt gondolta, hogy elégedetlen vele. Elköltözött, új életet kezdett. A gyógyulás után néhány levélben tudták tisztázni a történteket, de helyrehozni már nem. Fontos, hogy addig mentsünk mindent, amíg menthető.

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.03.23. 18:35


mymoodpro program