„Még járni sem tudok, nemhogy dolgozni!”


Sokan vannak, akik csak a legvégső esetben mennek táppénzre, még magánéleti nehézségeik elől is a munkába menekülnek. Addig sem kell a problémákon gondolkodni, és ott legalább sikeresnek és kompetensnek érzik magukat. Egy jó beszélgetés valamelyik megbízható munkatárssal még a gondokat is megkönnyítheti.

A depressziós ember ritkán gondolkozik így. Késztetései szerint inkább eltávolodik a munkájától, aktivitása is, érdeklődése is csökken. Nem leli örömét tevékenységében, mert semmiben sem leli örömét. Nehezére esik elindulni bárhová, szívesebben maradna otthon, ahol nem kell megfelelnie senkinek. Beszélgetni meg aztán főleg nem szeretne, hiszen olykor megfogalmazni sem tudja, hogyan is érzi magát. Örvénylő – és általában negatív - gondolatai miatt sok esetben nem is tud figyelni másokra, és a munkájára sem igazán. Nem szeretne több jótanácsot hallani, amiket nincs ereje kipróbálni, és nem akar már magyarázkodni sem. Azt érzi, hogy valahogy önerőből meg kellene küzdenie betegségével, és mások, akik ezt nem értik, csak kiveszik belőle az amúgy is kevés energiát. Fél, hogy az emberek megunnák a panaszkodását, megelégelnék a tehetetlenségét, amitől ő maga is szenved. Aggódik, hogy feledékenysége miatt helyrehozhatatlan hibát vét, lassúsága miatt pedig nem tud elvégezni annyi munkát, amennyit kellene. Gyakran a legnagyobb félelme éppen az, ha emberek között van, akkor észreveszik, mennyire beteg, és végképp leírják. Szíve szerint elrejtőzne a világ elől, és táppénzre menne.

Természetesen minden érintett ember másként és másként éli meg ezt a helyzetet. Én csak néhány példát soroltam fel, amelyek megmutatják, mennyire nehéz lehet depresszió esetén a munkába járás. Ennek ellenére fontos tudnunk, hogy bizonyos esetekben a gyógyulást éppen az segíti, ha a hangulatzavaros ember – az említett nehézségei és bizonytalanságai ellenére –  nem marad otthon táppénzen, nem szigetelődik el, és mi ebben támogatjuk őt.

lelki egészség depresszió alapismeretek munkamymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.03.21. 13:42


mymoodpro program