„csak beszélgetés” – Miért más a pszichoterápia, mint beszélgetni a barátokkal?Pszichológusként ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, sztereotípia. Gyakran kapom meg a kollégáimtól – amint jelenlétemben egymásnak odavetik a humoros mondatot ­, hogy “Itt a pszichológusnő! Nem akarsz róla beszélni?”.

Sokszor találkozom azzal a véleménnyel is, hogy “Minek menjek pszichológushoz, vannak nekem barátaim…”.

Miben más mégis a terápiás kapcsolat, mint egy barátság? Ami, bár rendkívül fontos és bizonyíthatóan pozitív erővel hat például a gyógyulásra nézve, mégsem azonosítható a terápiával.

Mit tapasztal Ön, amikor elmegy egy ilyen “pszicho-szakemberhez”? Megérkezik, bemutatkoznak, kedélyesen elbeszélgetnek, majd módszertől függően a szakember több-kevesebb kérdéssel kísérve megismeri az élettörténetét és a panaszait. Azután elkezdődik a közös munka, ami igen, beszélgetés, gyógyító beszélgetés.

De mégsem ilyen egyszerű, mivel a háttérben koncepció van és profizmus. Bármennyire is egyedi és megismételhetetlen minden terápiás kapcsolat – hiszen két személy között épül ki –, a terapeutának (pszichológusnak/ pszichiáternek/ orvosnak, akik mindannyian lehetnek pszichoterapeuták) módszerei vannak a kezelésre nézve, amelyeket hosszas tanulmányai során elsajátít. Ezzel együtt szoros szakmai és etikai keretrendszerrel dolgozik, határokat tart. Speciális képzettsége van tehát, amit empátiával fűszerezve a keretek, határok és objektivitás rendszerében alkalmaz. Sajátos kettőssége ez a professzionalitásnak és intimitásnak. Terapeutájával Önök közt terápiás szerződés köttetik.

Míg egy barátja sírhat Önnel egy Önnek megterhelő helyzetben, a terapeutája valószínűleg nem fog. Miközben terapeutája objektivitásra törekedve, józanul értékeli a folyamatot, teret ad Önnek érzelmei kifejezésére, feldolgozására. Támogatja, ha szükséges konfrontálja Önt saját ellentmondásaival, ami által a problémás személyes kapcsolatai is tehermentesülnek, és elkezd másként rálátni önmagára.

lelki egészség depresszió alapismeretek kezelés pszichoterápiamymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.03.21. 13:31


mymoodpro program