Végem van, ha táppénzre megyekHa eltörik a lábunk, ha magas lázunk, vagy hasmenésünk van, táppénzre megyünk, ez biztos. Ha csak megfáztunk, és pocsékul érezzük magunkat, akkor nem biztos. Néha nehéz eldönteni, hogy mivel járunk jobban: pár nap pihenéssel, vagy azzal, ha összeszorított fogakkal, de valahogy mégis elvégezzük a munkánkat, és nem kell másoknak helyettesíteni minket.

A depressziós emberek többségének még indokolt esetben sem könnyű felvállalniuk azt a helyzetet, hogy nem járnak be dolgozni, pedig a munkahelyi nehézségekből adódó felfokozott szorongás lassíthatja a gyógyulást, és ilyenkor néhány nap tehermentesítés – a kezelőorvos javaslatára – sokat segíthet. Miért nehéz eljutni eddig?

A beteg ember észleli magán a változást, és ez megrémíti. Sokkal nehezebben indul el reggelente, előfordulhat, hogy néha elkésik. Koncentrálási nehézségei vannak, lassabban tud elvégezni bizonyos munkafolyamatokat és bizonytalan a hatékonyságában. Nehezebben kommunikál a kliensekkel és munkatársakkal, lehangolt, vagy éppen ingerlékenyebb.  Csökkentértékűnek érzi magát, és a munkáját is, mégis igyekszik helytállni, mert számára az lenne az igaz kudarc, ha be kellene látnia, hogy egyáltalán nem megy. Fel kellene adnia, és ezzel – feltételezése szerint – az utolsó kapcsolata is elveszne az egészségesek világával. Sokan attól is félnek, hogy ekkor tudná meg igazán mindenki, hogy betegek. A főnökük nem számítana már rájuk többé, esetleg mást keresne a helyükre.

Jó, ha munkatársként is tisztában vagyunk ezzel a betegséggel, megértjük, és átérezzük ezt a lelkiállapotot, mert akkor őszinte támogatást tudunk nyújtani a nehéz, de gyakran elkerülhetetlen döntés meghozatalában.

lelki egészség depresszió alapismeretek munkamymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.03.14. 16:50


mymoodpro program