Az időben megkezdett kezelés fontossága


Lehet, hogy úgy érzi, a legapróbb döntést is képtelen meghozni, például A-B-C menüből választani a kollégákkal közös ebéden...Ehhez képest a kérdés, hogy forduljon-e szakemberhez, végeláthatatlan tépelődéshez vezethet.

További döntésképtelenséget támogató tévhit lehet, hogyha nem foglalkozik a problémával, “majd megoldódik az magától”. Érezheti úgy is, hogy amíg nem mondta ki az orvos vagy szakember, hogy depressziós, addig nem is az...

A megbélyegzéstől való félelme, az, hogy kap egy címkét – legyen az a depresszió, vagy rosszabb esetben “bolond” – tovább támogatja az egy helyben topogását.


Feldmár András egyik könyvében (Szabadíts meg a Gonosztól!) a triviális szó etimológiáját boncolgatja: a tri “hármat” jelent, a via “utat”, tehát a szó azt a helyzetet idézi, mikor egy út ketté ágazik és ott csücsülünk a kereszteződésben, toporgunk, hogy merre menjünk? Ha nem döntünk, hanem maradunk, nő a feszültségünk, mindemellett az életünk triviálissá válik, elcsépeltté és lényegtelenné. Izgalmas értelmezése ez a kifejezésnek, javaslom ízlelgesse kicsit.

A kis lépések technikája itt is segítségére lehet, először szerezzen információt, tájékozódjon a lehetőségekről! Magyaroszágon elérhetőek ingyenes pszichoterápiás lehetőségek, illetve sok pszichológus, pszichiáter fogadja magánrendelésen a klienseket. A gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés kombinációjával érhetőek el a legjobb eredmények.

Legfontosabbnak tartom kiemelni: a döntését, hogy szakemberhez fordul és megkezdi a kezelést, szükséges mihamarabb meghoznia! Miért is annyira fontos ez? Beszéljenek itt a számok: az öngyilkosságot elkövetők 60-80 %-a szenved depresszióban, valamint a kezeletlen depresszióval küzdők öngyilkossági rizikója 30x nagyobb, mint az átlag populációé. Tudnia kell, minél tovább marad kezeletlen ez a pszichés zavar, annál jobban leépülnek kapcsolatai, annál kevesebb erőforrása marad, mind belsőleg, mind társas, szociális szinten.

lelki egészség depresszió alapismeretek kezelés



mymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.03.09. 13:44


mymoodpro program