Honnan tudhatom, hogy depressziós vagyok?


 

Felmerült Önben a gondolat, hogy depressziós, de hogyan döntse el?


Különböző szakmák terminológiájából sok szó átkerül a köznyelvbe, ami lehet pozitívum is, ha gazdagítják a közbeszédet, ha a kifejezések nem vesztenek értelmükből, tartalmukból, vagy nem valami teljesen mást értenek rajtuk. A depresszió, mint állapot, a depressziós, mint melléknév is ezek közé tartoznak.

A mindennapokban gyakran hallhat hasonlókat: “Olyan depressziós vagyok ma…”, “Bedepiztem, mert nem sikerült a vizsgám”…

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a rosszkedv és a depresszió összemosása veszélyes is lehet. Néha mindenki lehet rosszkedvű, egy nehéz helyzetben, egy veszteség élményt követően, vagy csupán, mert összejöttek a dolgok. Egy megterhelő helyzetben a lehangoltság, rosszkedv az adekvát reakció. Vannak pozitív és negatív érzéseink, ezek megélése és tudatosítása teljesen természetes és szükséges dolog.

 

Mit tegyen, ha felmerül Önben, hogy depresszióval küzd?

Az internet világában bármikor utána tud nézni a tüneteknek, még a diagnosztikai kritériumok is csak pár kattintásnyira vannak a Google-ban. Ennek ellenére, mégsem feltétlenül javasolnám az öndiagnosztizálásban való elmélyülést. Természetesen tájékozódjon, de lehetőség szerint válogassa meg a forrásokat, szakmai alapokon nyugvó, ellenőrizhető, szakemberhez köthető oldalakon böngésszen, szakemberek által írt könyvet olvasson. Mindeközben szem előtt kell tartania, hogy a diagnosztika szakember feladata. Oldalunkon megtalálható a Beck-féle depresszió kérdőív rövidített változata, ami önmagában még nem ad diagnózist, de felhívja a figyelmét, amennyiben depresszió kockázata fennáll. Amennyiben úgy érzi, Ön depressziós és ennek kockázatát a kitöltött teszt is megerősíti, javaslom keresse fel háziorvosát (aki beutalja szakvizsgálatra) vagy forduljon pszichológushoz, pszichiátriai szakrendeléshez!

lelki egészség depresszió alapismeretek tünetekmymoodpro

facebook

Szerző: Koday Zsuzsanna

Dátum: 2017.03.09. 13:04


mymoodpro program