Függőség„Azt hiszem, depressziós vagyok, a férjem is azt mondja. Valahogy ki kellene másznom belőle… Gyógyszert szedni??? Na, azt biztos, hogy nem! Engem aztán nem fognak teletömni mindenféle vegyszerrel!” – mondjuk ezt, miközben gyógyszert szedünk a vérnyomásunkra, a koleszterinünkre, az emésztésünkre. De a pszichiáter által javasolt gyógyszeres terápiától rettegünk.

Mitől félünk? Erre a kérdésre a két leggyakoribb válasz az, hogy a függőségtől és a személyiségváltozástól. Attól, hogy egyre több gyógyszert kell majd szednünk annak érdekében, hogy jól legyünk, és ezt már soha többé nem hagyhatjuk abba. Attól, hogy amint csökkentenénk a gyógyszerszedést, azonnal rosszabbodna az állapotuk. Attól, hogy a gyógyszerek megváltoztatják az elménk működését, a viselkedésünket, az érzéseinket, a gondolatainkat (hiszen ezekre hatnak), átveszik felettünk az irányítást, és már soha többé nem leszünk olyanok, mint amilyenek voltunk, végleg elveszítjük önmagunkat. Sorolhatnám még a tévhiteket…

Természetes dolog, hogy mindannyian szorongunk attól, amit nem ismerünk. Éppen ezért kell arra törekednünk, hogy döntéseinket ne bizonytalanságaink és feltételezéseink alapján hozzuk meg, hanem kérjünk hiteles információkat kompetens szakemberektől. Kérdéseinkkel nyugodtan forduljunk kezelőorvosunkhoz, megfelelő tájékoztatást fogunk kapni a gyógyszerszedésről, annak fokozatos elhagyásáról, és az esetleges mellékhatásokról is. Bármilyen szokatlan kérdésünk van, ne féljünk feltenni! Szinte biztos, hogy már mások is feltették.


lelki egészség depresszió alapismeretek gyógyszermymoodpro

facebook

Szerző: Péntek Rita

Dátum: 2017.03.08. 13:42


mymoodpro program